Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení vybraných prvků v bramborových hlízách pomocí atomové absorpční spektrometrie
Fořtová, Lucie ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Kozlík, Petr (oponent)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo stanovení prvků K, Mg, Ca, Na, Zn a Fe v bramborových hlízách a v jejich vyvařených roztocích metodou atomové absorpční spektrometrie s plamenovou atomizací. Vybraným vzorkem byly konzumní pozdní brambory odrůdy Granada (varný typ B). Před analýzou vzorků bylo nutné optimalizovat pracovní podmínky. Optimální průtoková rychlost acetylenu se pohybovala u plamene o složení acetylen-vzduch v rozmezí 2,0 až 2,5 l/min. Plamen acetylen-oxid dusný byl využit pouze pro vápník s průtokovou rychlostí 6,0 l/min. Optimální výška paprsku nad hranou hořáku byla naměřena v rozmezí 5 až 7 dílků definovaného měřítka u spektrometru GBC 933 AA. Za optimálních podmínek byly stanoveny charakteristiky metody pro dané prvky (LOD, LOQ, LDR, citlivost, opakovatelnost). Meze stanovitelnosti byly následující, pro draslík 78 μg/l, sodík 31 μg/l, hořčík 7,0 μg/l, vápník 8,0 μg/l, železo 190 μg/l a zinek 71 μg/l. Získané optimální podmínky byly užity pro stanovení vybraných prvků ve vzorcích. Roztoky vyvařených vzorků byly připraveny z různě zpracovaných brambor (v celku, v celku bez slupky, nakrájené bez slupky, slupka) povařením do deionizované vody, ke které se po vychlazení roztoků dodatečně přidala koncentrovaná kyselina dusičná (vznikl tak její 0,24% roztok). Výsledné koncentrace...
Purifikace bílkovin patatinového komplexu z hlíz vybraných odrůd brambor (\kur{Solanum tuberosum} L.) a následná charakterizace izolovaných patatinových bílkovin.
ŠVEHLOVÁ, Eva
Bakalářská práce se zabývá postupem purifikace bílkovin patatinového komplexu z hlíz vybraných odrůd brambor (Solanum tuberosum L.). Jako výchozí materiál byla použita hlízová šťáva brambor z odrůd Laura, Sibu a Westamyl. Na základě literárně známých vlastnosí patatinu byla pro purifikaci zvolena kombinace ionto-výměnně (chromatografické medium DEAE) a afinitní chromatografie s biologickým gigantem se schopností vazby na sacharidickou část parafinové molekuly (chromatografické medium obsahující Concanavalin A). Zvolený způsob izolace patatinových bílkovin umožnil získání patatinové frakce ve vysoké čistotě u všech tří odrůdových vzorků, jak bylo potvrzeno SDS-PAGE analýzou. U všech odrůdových vzorků byla potvrzena antioxidační aktivita v rozmezí 0,007 až 0,086 mg kys. askorbové/g proteinu (odrůdové rozdíly byly statisticky rozdílné).
Vliv technologie přípravy půdy a sklizně na velikost poškození hlíz brambor.
PACNER, Jaroslav
Moje měřená práce byla prováděna celkem na šesti polích u nás v České republice, kde jsem měřil vlastnosti půdy, velikost sadby, vliv počasí a porovnání různých technologií, separování půdy a techniky sadby a sklizně na kvalitu, poškození a výnos brambor.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.